Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΥΣΑΚΙ (ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ)



ΠΡΩΤΟ
Η Soussaki Logistics θα αποθηκεύει περίπου 5.000 τόνους επικίνδυνων χημικών, μεταξύ των οποίων:
Στυρένιο: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως προκαλεί μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο
 (καρκίνο στους λεμφαδένες, λευκαιμία, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, γενετικές μεταλλάξεις) αλλά και άμεσα συμπτώματα (δερματοπάθειες, ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχα, νευρικά συμπτώματα, ίλιγγο, τάση εμετού, πονοκέφαλο, αδυναμία, την λεγόμενη «ασθένεια του στυρενίου», πνευμονικό οίδημα, λιποθυμίες, κώμα, καρδιακές αρρυθμίες κ.α.
Οξεικό Αιθυλεστέρα: Είναι άκρως τοξικός και συγκεκριμένα προκαλεί σπαστική παράλυση, μυϊκή ατονία, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ξηροδερμία και ρωγμές στο δέρμα, βλάβες στα μάτια, μείωση της ακοής και άλλα πολλά…
ΔΕΥΤΕΡΟ
Πρόσφατα, εξ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος στη Βουλγαρία, όπου ανετράπη ένα βυτιοφόρο που κουβαλούσε 20 τόνους στυρένιο, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν μια περιοχή στο μέγεθος των Αγίων Θεοδώρων (4.500 κατοίκων) στην οποία απλώθηκε το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε.
Αν εκεί έγινε τόσος χαμός για 20 τόνους, ας φανταστούμε το τι έχει να γίνει εδώ με 5.000 τόνους στυρένιο!
Και να μην ξεχνάμε πως δεκάδες τέτοια βυτιοφόρα/βόμβες θα περνούν καθημερινά από τους δρόμους μας!
Γνωρίζοντας καλά την ποιότητα του τοπικού δικτύου και την επικινδυνότητά του, πρέπει να θεωρούμε μαθηματικά βέβαιο πως ανάλογα ατυχήματα θα συμβούν και όλοι μας θα εκτεθούμε στις τραγικές συνέπειες που περιγράφονται παραπάνω.
Κρατάμε όμως και τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο θα είναι μόνο αυτά τα χημικά που θα διακινούνται. Το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν προσπάθειες να μεταφέρονται (νόμιμα ή παράνομα) όχι μόνο μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προβλέπει η άδεια αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ελέγξουν τους βιομήχανους.
ΤΡΙΤΟ
Τα χημικά προϊόντα θα μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους με δεξαμενόπλοια χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά ανύπαρκτο λιμάνι της SULPHUR (χημικά λιπάσματα), το οποίο αποτελείται από δύο πλωτές μαούνες και δεν έχει άδεια για τον ελλιμενισμό τέτοιου είδους πλοίων, όπως βεβαιώνει το τοπικό Λιμεναρχείο. Όλοι μας κατανοούμε την τεράστια καταστροφή που θα γίνει στη θάλασσά μας αν υπάρξει ένα ατύχημα με την διαρροή σε αυτήν χιλιάδων τόνων τοξικών χημικών. Και είναι σίγουρο πως ατύχημα θα γίνει, γιατί είναι αδύνατον σε αυτό το «λιμάνι» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται για την φορτοεκφόρτωση τόσο επικίνδυνων ουσιών.
ΤΕΤΑΡΤΟ
Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη κατά βάση εξ αιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων της από την εποχή της χούντας, αλλά και άλλων βιομηχανιών που λειτουργούν ανεξέλγκτα. Η εγκατάσταση και της συγκεκριμένης αποθήκης χημικών θα έβαζε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες των κατοίκων της να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τόπος μέσα από ήπιες και βιώσιμες μορφές οικονομικής ανάπτυξης.
Αν δεν αντισταθούμε τώρα ανυποχώρητα, τότε μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες μιας αλυσίδας παρόμοιων «επενδύσεων» που θα καταντήσουν μία από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, κάτι σαν τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τα Οινόφυτα. Όλο και περισσότερο η περιοχή θα κατρακυλά στην υποβάθμιση, όλο και περισσότερο θα την εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της, όλο και περισσότερο θα την προσπερνούν οι τωρινοί επισκέπτες χωρίς ούτε καν να την κοιτάζουν, όπως γίνεται πλέον με την –κάποτε- πανέμορφη Ελευσίνα.
ΠΕΜΠΤΟ
Δεν θα ανεχτούμε να παίξουμε το ρόλο των ασήμαντων ανθρώπων, των οποίων τη γνώμη για το ίδιο τους το μέλλον, κάποιοι την θεωρούν ακόμα και ανάξια λόγου.
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, που ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όχι μόνο δεν την έλαβε υπ όψη της, αλλά ούτε καν γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία που εδώ και 5 χρόνια με θεσμικούς και άλλους τρόπους είχε αντιδράσει στην αποθήκευση τοξικών ουσιών.
Εάν κατά την εφαρμογή των νόμων προκύπτει αδιαφορία για την υγεία και την θέληση των κατοίκων, τότε είναι προφανές πως τόσο το Δίκαιο όσο και η Δημοκρατία πάσχουν.
Εάν η νομιμότητά τους εκφράζεται με τη δική μας συλλογική καταδίκη σε ένα ζοφερό μέλλον, εάν η δημοκρατία τους εκφράζεται με την απαξίωση της βούλησής μας, τότε έχουμε υποχρέωση να αμφισβητήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο την άδικη αυτή «νομιμότητα» όσο και την κατ επίφαση «δημοκρατία» τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, νοιώθουμε το χρέος να υπερασπιστούμε δυναμικά τον τόπο μας, να προστατεύσουμε το μέλλον του, να μην αφήσουμε να τον κάνουν «κρανίου τόπο» εκείνοι που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα «αξιοποιήσουν αποδοτικότερα» τις ίδιες μας τις ζωές.
- Απέναντι στη δική τους «νομιμότητα», εμείς θα αντιτάξουμε το δίκιο του αγώνα των κατοίκων.
- Απέναντι στην δική τους «δημοκρατία», εμείς θα αντιτάξουμε την αποφασιστική μας θέληση για αυτοδιάθεση και ελευθερία.
- Απέναντι στα κέρδη τους, εμείς θα αντιτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Είμαστε αποφασισμένοι! Κανένας «επενδυτής», καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός, καμία Αρχή δεν θα βάλει τέλος στον αγώνα μας. Ο αγώνας μας θα έχει μία μόνο κατάληξη: Τη νίκη.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΟΥΣΑΚΙ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ- ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ