Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Δεκαπλάσια έκταση στεριάς και θάλασσας παραχωρείται σε ιδιώτες

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες πετρελαίου
Δεκαπλάσια έκταση στεριάς και θάλασσας, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, παραχωρείται σε ιδιώτες για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Συνολικά σε 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (20.000 σε θάλασσα και 4.000 σε ξηρά από 1.500 και 750 τ.χλμ., αντίστοιχα) αυξάνεται η συνολική έκταση για την οποία θα γίνουν οι γύροι παραχωρήσεων. Χωρίς όρια είναι οι εκτάσεις των σεισμικών ερευνών και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για τη διενέργειά τους. Αυτές θα γίνουν σε 230.000 τ.χλμ. και είναι οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Εκμετάλλευση
Οι εταιρείες που θα εντοπίσουν πετρέλαιο και θα το εξορύξουν θα μπορούν να το εκμεταλλεύονται για 25 + 10 χρόνια, ενώ θα έχουν φορολογικό κίνητρο 20% από 40%.
Με το νομοσχέδιο ιδρύεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. η οποία θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δικαιώματα του Δημοσίου στην αναζήτηση, την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
Εκτιμάται ότι μπορούν να εντοπιστούν τρία με τέσσερα κοιτάσματα ισοδύναμα με τον Πρίνο, αποφέροντας σε 20 χρόνια έσοδα 15 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο.